Vragen

Is bakken in olie ongezond?
Veel mensen denken dat bakken in olie ongezond is. In de meeste gevallen is dit echter niet zo. Mensen die goed bakken beperken het vetgehalte in de gebakken producten. In de eerste plaats is de temperatuur belangrijk. Bak in hete olie tussen 180 en 185 graden. Gebruik oliën met onverzadigde vetzuren, deze zijn gezonder. Voor een optimaal resultaat moeten de producten in de olie drijven. Afhankelijk van de temperatuur en het product worden ze in 5 tot 7 minuten goudbruin gebakken.

Welke olie is het meest geschikt om te bakken?
Arachide-. raapolie zijn zeer geschikt om in te frituren, deze hebben een hoge hittebestendigheid. Je kunt deze oliesoorten vaker gebruiken omdat de olie langer schoon blijft. Maïs-, sojaolie is ook geschikt om te bakken, maar ze hebben een kortere levensduur. 

Hoe houd ik de temperatuur constant?
Gebruik voldoende olie. Hoe meer olie je gebruikt, hoe gemakkelijker het is om de temperatuur hoog te houden. Doe niet teveel producten tegelijk in de olie. Als de olie afkoelt sluit de korst niet snel genoeg, waardoor dit meer olie opneemt.

Hoe groot moet een portie zijn?
Dit hangt in principe af van je eetlust. Er wordt gezegd dat een portie vis en vlees tussen 150 g en 200 g is. Voor desserts hangt het af van het product dat je wilt bakken. Hier kunt u zich op ongeveer 150 g richten.

Hoe vet is nu eigenlijk eeen gebakken visje?
Wij kunnen wel stellen dat er rondom frituren een zekere perceptie kleeft. Frituren is ongezond, een vette hap. Dat kan zijn, maar voor gebakken vis is het tegendeel waar! Uit onderzoek blijkt: per 100 gram gebakken vis is slechts 5,2 gram vet. Als we een gezonde bruine boterham voorzien van een laagje boter dan zitten we ook al aan dit gewichtsaandeel vet. Deze uitkomst is op basis van een onderzoek wat wij door een onafhankelijk laberatorium heben laten onderzoeken. Het heeft wel betrekking op Smedes visbakmeel en het frituuradvies zoals hierboven beschreven. Bron: Smedes - SGS Nederland Laberatorium

1474